Новите тенденции: Храната през 2021
Нейно величество храната! Все по-цветна, все по-красива, все по-различна и предизвикваща с нови вкусове! Подобно на всички други главни герои в ежедневието ни, и тя има своя мода и следва свои тенденции. В началото на 2020 те са по-впечатляващи и по-предизвикателни отвсякога.
Ето някои от тях, които ще определят развитието на хранителните навици и консумирането на напитките в света вероятно за години напред.
Мазнините
Тези дългогодишни врагове на здравословната храна се завръщат в менюто за радост на всички любители на вкусното хапване. Те се настаняват отново на масата ни с кето и палео режим на хранене. В тях има повече масло и яйца, които, освен че връщат вкуса на храната, са и засищащи и мощен източник на енергия.
Всичко това обаче е за сметка на захарта. На масата все повече ще си проправят път млечни продукти като ядкови млека, кисело мляко от кашу например и кето чипс.
Алкохол без алкохол
Тенденцията любимите алкохолни напитки да стават безалкохолни, но да запазват вкуса си, ще настъпва още повече през тази година. Производството на безалкохолна бира например отдавна е позната навсякъде.
Сега на Запад вече си пробива път и безалкохолната наливна бира. Тя е направена от хмел и овкусена с добавки, които правят крайния резултат също толкова неповторимо изживяване.
Алтернативни брашна
Брашното от пшеница или царевица отдавна не са единствената възможност да приготвим вкусно тесто и тестени изкушения. Брашното от карфиол например все повече се налага като алтернатива на традиционното. Според хранителните експерти в кухнята вече навлизат и други видове брашно от зеленчуци или семена, които могат да станат основа за чудесен хляб, пици и други видове печени храни.
Адаптогени в храната
Хората все повече осъзнават, че храната може да ги накара да се чувстват по-добре физически. Много от тях вече свикнаха да търсят в продуктите онези съставки, които ще им помогнат да се справят със стреса или да подобрят физическата си активност без да прибягват до стимуланти като кафе, шоколад или енергизиращи напитки.
Тези съставки се наричат адаптогени, те се елементи от аюрведическата и китайската медицина, за които кулинарни експерти прогнозират, че ще стават все по-популярни в кухнята.
Функционални напитки
Не, тях все още ги няма по рафтовете на магазините, но очакването на хората да ги откриват все по-често вероятно ще промени това. В тях няма захар, а колаген, или пък не са с кофеин като основна съставка, а с корен от глухарче например.
Специалистите прогнозират, че тези напитки скоро ще бъдат много търсени заради влиянието им върху хората да бъдат активни и да увеличат когнитивните си способности трайно.