""Мирише като шкембе, ама по-хубаво, има вкус на шкембе, ама е по-вкусно - това със сигурност е нашата любима Шкембе чорба с кладница""
| Супи |
Шкембе чорба с гъби кладница
от Vera Alexandrova
5 / 5
ПРИГОТВЯНЕ
10 мин.
ГОТВЕНЕ
40 мин.
ОБЩО ВРЕМЕ
50 мин.
ПОРЦИИ
за 6
души
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
гъба кладница
500
г
гъбен бульон
800
мл
масло
80
г
прясно мляко
300
мл
брашно
2
с.л.
червен пипер
1
ч.л.
сладък червен пипер
1
с.л.
лют червен пипер
1
ч.л.
чесън
3 - 4
скилидки
винен оцет
2 - 3
с.л.
черен пипер
сол
ВИДЕО РЕЦЕПТА
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
01
Стъпка
Загрейте бучка масло в дълбок съд на котлона. Задушете гъбите кладница и подправете със сол и черен пипер. Сипете брашното и разбъркайте добре. Добавете още масло и налейте гъбения бульон.
02
Стъпка
Оставете да къкри на умерен огън, докато кладницата уври напълно.
03
Стъпка
През това време пригответе запръжката за супата като загреете 50 г масло в отделен съд. Когато маслото се разтопи, добавете супена лъжица сладък червен пипер и запържете за кратко.
04
Стъпка
Накълцайте скилидките чесън на ситно или ги пресовайте. Поставете чесъна в купичка и добавете винения оцет. Разбъркайте и оставете сместа настрана.
05
Стъпка
Когато гъбите се сготвят напълно, налейте прясното мляко и усилете котлона.
06
Стъпка
Оставете супата да заври повторно и добавете запръжката от масло и червен пипер на тънка струя, като разбърквате.
07
Стъпка
Гответе шкембето с кладница за още минута и свалете супата от котлона.
08
Стъпка
По желание поръсете шкембе чорба с кладница с люспи лют пипер.
09
Стъпка
Гарнирайте гъбената супа с чесновата паста и сервирайте.
ОЦЕНКИ И КОМЕНТАРИ
Общо коментари:
(1)
Текущ рейтинг на рецептата:
(5)
Красимира Георгиева
Благодаря много за прекрасната рецепта с гъби кладница защото аз наистина се чудех как да я приготвя и тази идея за приготвяне като шкембе чорба е прекрасна и много вкусна. .